onsdag 18 april 2018

Judehatet - "nytt" men mycket gammalt

Fasantupp på vägen till Tosteberga hamn, 18 april 2018. Foto: Astrid Nydahl


Det som pekar på att nästa katastrof i Europa kommer att drabba judarna är först och främst islamismens tillväxt. Nyheten från Berlin är ju inte någon engångsföreteelse, tvärtom. Vårt eget arma land har sett mycket av den varan i ett antal år och det som gör att allt färre judar stannar i Malmö är direkt kopplat till islamisternas hatpropaganda och fysiska övergrepp på gator och torg. Från Berlin rapporterar DN:
I ett videoklipp som ett av offren publicerat på sin Facebooksida syns hur tre unga män går till attack mot dem på Helmholtzplatz i Berlinstadsdelen Prenzlauer Berg.  
En av gärningsmännen slår vilt omkring sig med ett skärp medan en annan ropar ”Yahudi”, som betyder jude på arabiska. Helmholtzplatz är ett populärt torg i östra Berlin. Det kantas av caféer, små butiker och lekplatser, och kan jämföras med Nytorget i Stockholm.   
– Det är outhärdligt att se hur en ung judisk man blir attackerad på en öppen gata, och det på grund av att han bär judiska attribut, säger Levi Salomon, talesperson för det judiska forumet för demokrati och mot antisemitism till tidningen. 
Tyskland har den senaste tiden skakats av en rad händelser med antisemitiska förtecken. Det har bland annat uppmärksammats att elever med judisk bakgrund mobbats i tyska skolor. Och i veckan som gått har de tyska nyheterna dominerats av skandalen kring musikpriset Echo, efter att det gått till en rapduo vars låttexter anses förhärliga Förintelsen.
 Det ter sig mot bakgrund av händelser som denna högst märkligt och anmärkningsvärt, att islamkritiker samarbetar med eller propagerar för material från svenska antisemiter. Det kommer jag att utveckla senare här i bloggen. Jag studerar deras verksamhet dagligen och vet var jag har dem. Att jag vill dela med mig av den kunskapen är självklart.


Här med sällskapet han vakade över. Foto: Astrid Nydahl