onsdag 21 februari 2018

Leonardo har lämnat oss

Foto: Astrid Nydahl

En av mina mångåriga läsare, Lennart Svensson, som skrev under signaturen Leonardo, har lämnat oss. Han avled i lördags efter en längre tids sjukdom.

Lennart var en sedan länge pensionerad maskinkonstruktör. Under en längre tid hade vi kontakt med varandra. Han hörde till kretsen som alltid beställde mina böcker, han kommenterade i min gamla blogg Nydahls Occident och han lyckönskade mig till denna nya. Lennart var för mig ett levande bevis på bildning och kunskap i en äldre generation och därför en inspirationskälla i bloggkretsen.

Jag visste att Lennart var svårt sjuk, han skrev till mig också från sjukhussängen (och sista gången, i januari, hjälpte en av hans döttrar honom att skriva en kommentar till mig). Det var sorgligt att ta emot beskedet om hans bortgång, och det hedrar verkligen hans döttrar att de skrev till mig. Jag känner stor tacksamhet för att ha kunnat kommunicera med Lennart om viktiga ting i livet och om kultur av alla de slag. Jag sänder mitt varma deltagande till familjen med ett uppriktigt tack.

Så här beskrev Lennart sig själv i en av de bloggar han drev, Bolmenblogg, där det sista inlägget från den 13 juli 2017 löd:

”Att läsa poesi,
Tranströmer, Aspenström,
eller rådbråka Ekelund
eller djupdyka tillsammans med
Ekerwald och Geijerstam.
Och filosofin!
Allt detta ger livet mening.

Svep in tv:n i en våt filt!
Själen andas,
lever!”

Presentation
Maskinkonstruktör av den gamla stammen med penna, ritbord, räknesticka och Karlebo handbok, men det var länge sedan. Med ett genom åren stigande intresse för litteratur, filosofi, poesi och de ständigt aktuella livsfrågorna.

Intressen

Favoritmusik

Favoritböcker