fredag 6 april 2018

Söndagens Orbánval i Ungern

Skärmdump från Aftonbladet

När Ungern går till val på söndag och jag försöker finna fakta kring förutsättningarn är det några rubriker som ständigt återkommer:

# Nationalism och historiska oförrätter

# Orbán: Kristendomen är Europas sista hopp

# Val om flyktingar

# Sverige skräckexempel i ungerska valet

# Segern är klar för Orbáns Fidesz

Men väldigt sällan ser jag några rubriker om korruptionen i landet. Är den okänd? Det tror jag inte alls. Men svenska medier tycks inte intresserade. I fokus står alltid nationalismen, som hyllas av all europeisk höger till höger om det gängse och som förkastas av alla europeiska pk-kretsar.

Kanske kunde man någon gång få läsa om hur Orbán skapat rikedom för sina vänner? Kanske något om vad som prioriteras i det offentliga livet? Det är sannerligen inte bara den palestinske presidenten Abbas som bygger skryt för att göra sig själv odödlig! Orbáns fotbollsarena är inte ett elakt rykte utan en faktisk byggnad.

Och ja, jag blev bönhörd: idag stort intressant reportage i Svenska Dagbladet!


När det gäller "kristendomen som Europas sista hopp" vill jag förstås hoppa jämnfota och ropa att det är så fel det kan bli. Att vi lärde oss skilja på kyrka och stat är förstås självklart om en nation ska kunna fungera sekulärt. Dyrka vilken gud du vill men lämna mig ifred! 

Just i det ungerska fallet är det särskilt olustigt med sådana påståenden, eftersom landet har en modern historia som bland annat inneburit svåra lidanden för judarna (läs t.ex. Timothy Snyders utomordentliga bok i bland annat det ämnet, Den svarta jorden, för mer och djupgående kunskap).

Jag tror mig veta en sak: när söndagen har gått och svenska medier ska "analysera" resultatet så är det lika förutsägbart som den nuvarande publicistiken. Hjälten Orbán för nationalisthögern och mästerfienden Orbán för pk-vänstern och dess liberala falanger. Kanske är det två "korrekta" bilder som samlever. I så fall lär den dubbla bilden bestå ett bra tag framöver. Orbán är lika fastvuxen vid makten som Putin är det i Ryssland. Den som överlever Europas existentiella kris lär bli vis (av skadan).

3 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Svenska Dagbladet hade i morse en ganska stor artikel om korruptionen i Ungern.

Thomas Nydahl sa...

Tack Björn, har lagt till en länk!

Anonym sa...

Hur är det med korruptionen i Sverige och Bryssel? Hur kan en person som Margot Wallström ha skrapat ihop 10-tals miljoner? Fredrik Reinfeldts "företag" har en årsvinst på 22 miljoner. Cecilia Malmström får miljoner för dilettanttjänst i EU-kommissionen. Förmodligen lagligt men betydligt värre än den konventionella korruptionen.