onsdag 16 maj 2018

Archimedesskruv och gruppvåldtäkter

Hammarsjön i sommarvärme 15 maj 2018. Foto: Thomas Nydahl
Efter flera timmar på café med en kär gammal vän och en kort stund hemma gav vi oss ut för en kaffesittning vid vatten. Det blev inget hav den här gången utan vårt närmaste: Hammarsjön precis bakom Millners Archimedesskruv, där en vacker glänta är som gjord för fika. Vattnet är förstås föga rent och badförbud råder (men fiskar gör man där). Men ingen kan hindra en enkel stund på land.

Under dagens timmar på café blev samtalsämnena inte ett dugg överraskande för den som eventuellt tjuvlyssnade: gruppvåldtäkter, moskéers böneutrop, Israels våldsamt dödliga och chockerande gränsskydd, Hamas strategi för maximal konfrontation, och som alltid samtida skön- och facklitteratur. 

På vägen hem skulle min vän köpa Lars Åbergs nya bok i Akademibokhandeln. "Den sålde vi precis" informerade expediten. Ack, denna torftiga bransch som inte ens begriper när människor står i kö till en bok. Nummer två på Bokus lista men ett enda ex. i lokala bokhandeln. 

Nu går vi ut i sommaren, ännu en dag. 


2 kommentarer:

Lasse O sa...

Adlibris levererade Åbergs bok på några dagar och det är en intressant läsning.
Det man möjligen kan invända mot är att Åberg kritiserar att nya invånare tas emot utan någon plan hur de skall försörja sig.
Men gällande svensk migrationsdoktrin är väl att människor flyr (via många länder) till Sverige från en säker död och att då ställa krav på egenförsörjning känns lite malplacerat.

Thomas Nydahl sa...

INstämmer. Men så blir det när hyckleriet gjorts till ledstjärna.